İşitme kaybı ile demans (bunama) arasındaki ilişki
İşitme kaybı ile demans (bunama) arasındaki ilişki
National Institute on Aging demansı “Bilişsel işlevin (düşünme, anımsama ve mantık yürütme) ve davranış yetilerinin azalarak kişinin günlük yaşamını devam ettirmekte sorun yaşaması olarak tanımlamaktadır.
Demans (bunama)nın çeşitli türleri bulunmaktadır. En yaygın olanı Alzheimer hastalığıdır. Dünyada yaklaşık 38 milyon, Türkiye’de ise yaklaşık 400 bin Alzheimer hastası olduğu tahmin edilmektedir. Yaşlı nüfusun artış hızı göz önüne alındığında 2050’de dünya çapında 115 milyon Alzheimer hastası olması beklenmektedir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Türkiye ise 2050 yılında dünyada en fazla Alzheimer hastasının olacağı dört ülkeden birisidir.
Alzheimer hastalığıyla mücadele, ailelere hem finansal hem de zaman olarak ağır yük getirebilir.
İşitme kaybı ve demans (bunama): bilişsel sağlık ve zihinsel sağlık üzerindeki etkileri
İşitme kaybının tedavi edilmemesi halinde bazı nörolojik hastalıkların ortaya çıktığı saptanmıştır. Örneğin:
Demans (bunama) Zihinsel keskinlik, kavrama yeteneğinde azalma Depresyon İşitme kaybının tedavi edilmesi, genel sağlığınızı olumlu etkiler. Araştırmalar, işitme kaybının sosyal, psikolojik ve bilişsel performans üzerinde önemli etkilerde bulunduğunu açıkça göstermektedir. Başkalarıyla etkin iletişim kurma yetisi kaybedilirse kişiler arası ilişkiler zayıflayabilir, özellikle de işitme kaybıyla birlikte demans (bunama) da varsa ilişkiler daha da olumsuz etkilenebilir.
Bu nedenle hafif düzeyde işitme kaybı olan kişiler bile derhal tedavi görmelidir.