Bitlis Ses İşitme
Sensörinöral işitme kaybı
Sensörinöral işitme kaybı, üç tip işitme kaybından en sık görülenidir Bu tip işitme kaybı; iç kulaktaki tüylü hücreler, beyne giden sesi aktaran sinirler veya beynin kendisi zarar gördüğü zaman meydana gelir. Çoğunlukla doğal yaşlanma süreci veya gürültüye/yüksek sese maruz kalma buna neden olur.
İç kulağımızın içinde sesi algılayan tüylü hücreler ve sesi beyne ileten işitme siniri vardır. Yaş, gürültü veya hastalık nedeniyle tüylü hücrelerde oluşan hasar, Sensörinöral işitme kaybına neden olabilir. Sensörinöral işitme kaybı tek bir kulakta veya her iki kulakta da olabilir.
Sensörinöral kayıp ile doğmak mümkündür ama muhtemelen bu zaman içinde gelişecektir. Yaşla ilişkili işitme kaybı ,sensörinöral işitme kaybının en yaygın nedenidir. İşitme kaybı hafiften şiddetliye ve hatta çok ileri derece aralığında değişebilir ve belirli nedenlere bağlı olarak zamanla yavaş bir seyir izleyerek kötüleşme eğilimi gösterebilir.
İşitme kaybı çoğunlukla uzun zamanda meydana gelir. Bu nedenle yaşadığınızda nasıl bir şey olacağını bilebilmeniz için işitme kaybının belirtilerini bilmek önemlidir.
Sadece sensörinöral işitme kaybına özel semptomları tanımlamak güç olabilir. Ancak aşağıdaki semptomlardan herhangi biri sizde varsa işitme kaybınız ve çok muhtemelen sensörinöral işitme kaybı olması olasıdır:
Bu belirtilerden herhangi biri var mı?
- İki kişiden fazla kişinin olduğunda veya arka plan gürültüsü olduğunda konuşmaları takip etmede güçlük
- Hoparlörlerle duyurulan, restoran, mağazalar veya işyeri gibi yerlerde verilen sözel bilgileri anlamakta güçlük
- Telefon konuşmalarını anlamakta güçlük
- Seslerin net gelmemesi veya insanların mırıldanıyor gibi işitilmesi
- Tiz (ince) sesleri işitmede güçlük
- Kulaklarda çınlama veya uğultu-tinnitus olarak adlandırılır -bu tip işitme kaybında sık görülür
Yukarıdaki belirtilerden herhangi biri tanıdık geliyorsa, işitme kaybı olabilir. Profesyonel bir değerlendirme için, bizimle iletişime geçmenizi öneririz. İşitme kaybınız varsa, işitme kalitenizi iyileştirmeye yönelik seçenekler için görüşebiliriz.
Sensörinöral işitme kaybı ilaç veya ameliyat ile tedavi edilemez. Bu tip işitme kayıplı kişilerin işitmesi çoğunlukla işitme cihazlarının yardımıyla desteklenir. Bitlis Ses işitme merkezleri farklı tipte işitme cihazları sunmaktadır. Alanında yetkin uzmanlarımız işitme kaybınıza uygun olan işitme cihazını seçeceklerdir.
İşitme cihazı türleri
Sensörinöral işitme kaybının çözümü için beklendikçe, sosyal soyutlanma ve düşük yaşam kalitesi ortaya çıkabilir. Bu sebeple işitme kaybınız için mümkün olduğu kadar erken harekete geçmenizi tavsiye ederiz.
Bitlis Ses İşitme